TMGD Hakkında Merak Ettikleriniz

Özgeren TMGD Rehber Faydalı Bilgiler

TMGD Hakkında Faydalı BİLGİLER

Özgeren Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanlığı Kuruluşu TC. Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’ndan aldığı yetki belgesi ile Tehlikeli Madde işiyle uğraşan işletmelere Danışmanlık hizmeti vermektedir.


  • TMGD Kimdir? Ne iş Yapar?

    Tehlikeli Madde Güvenlik Danışmanı (TMGD), görev ve nitelikleri ADR 1.8.3’te belirlenen ve Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından tehlikeli madde güvenlik danışmanı sertifikası düzenlenerek yetkilendirilen gerçek kişidir. Danışmanın görevi, işletme başındaki kişinin sorumluluğu altında, yapılan işin gereklilikleri kapsamında en uygun araç ve faaliyetleri belirleyerek kullanımını sağlamak ve en güvenli yolla bu faaliyetlerin yönetimini kolaylaştırarak işletmede farkındalık yaratmak ve güvenli bir hizmetin verilişine rehberlik etmektir.

  • TMGD Bulundurmalımıyım?

    Tehlikeli maddelerden bir takvim yılı içerisinde net elli ton ve üstü miktarlarda işlem yapan; dolduran, paketleyen, yükleyen, gönderen, alıcı, boşaltan ve tank konteyner/taşınabilir tank işletmecisi olarak bu faaliyetlerden biri veya birden fazlasıyla iştigal eden işletmeler ile herhangi bir işlem miktarına bağlı olmaksızın, Sınıf 1, Sınıf 6 ve Sınıf 7 kapsamındaki tehlikeli maddelerle iştigal eden işletmelerin en az bir adet TMGD istihdam etmek veya İdarece yetkilendirilen TMGDK’den hizmet almakla yükümlüdürler.

  • Genel Olarak TMGD Çalıştırması Gereken Firmalar

    Boya Fabrikaları, Asit Fabrikaları, Demir-Çelik, Plastik, Metal, İlaç, Kimyevi Madde, Havai Fişek, Parfüm, Kolonya, Kauçuk, Cıva, Silikon, Yapı Kimyasal Malzemeleri ve daha birçok üretim, taşıma ya da depolama işlemi yapan firmalar…

  • TMGD Bulundurması Gereken Fakat Pek Bilinmelen Firmalar

    Hastanelerin Bir Çok Bölümünde; İlaçlar, Rontgen, Emar, Radyoloji, Tıbbi Atık, Laboratuvarı,
    Oteller; Atıklar, Tüpler, Av Bayileri, Kot (Blue Jean) Taşlama, Matbaalar, Yemek Yağı Üretim, Gübre; Tarım Gübreleri, Atık Tesis İşleten Her Yer, Arıtma Tesisi İşleten Her Yer, Florasan Ampül, Belediyeler; Asfalt, Hava Yastıkları, Yem, Buz, Pamuk, Çimento, Kâğıt ve daha birçok üretim, taşıma ya da depolama işlemi yapan firmalar pek bilinmemesine rağmen TMGD bulundurma zorunlulukları vardır.

  • İşletmelerin TMGD İstihdam Etmesi ile TMGD Hizmeti Alması Arasındaki Fark

    İşletmenin kendi istihdam ettiği TMGD’den kaynaklanabilecek problemlerde işletme tüm yükümlülüğü üstüne alırken, dışarıdan TMGD hizmeti alındığında zorunluluklara uyulmaması veya yükümlülüklerin yanlış yorumlanması durumunda doğacak maddi zarardan TMGD hizmetini sunan şahıs/firma sorumlu olacaktır. Diğer taraftan dışarıdan hizmet alındığında, hizmet alınan firmanın danışmanlık yaptığı firmalardan elde ettiği tecrübe ve bilgisi çeşitlilik sahibi olacağı için çözüm üretmede tek bir firmaya hizmet vermekte olan TMGD’den daha üstün olacaktır.

  • TMFB Nedir?

    Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik kapsamında; bir takvim yılı içerisinde net elli ton ve üstü miktarlarda işlem yapan; dolduran, paketleyen, yükleyen, gönderen, alıcı, boşaltanvetank konteyner/taşınabilir tank işletmecisi olarak bu faaliyetlerden biri veya birden fazlasıyla iştigal eden işletmeler ile Sınıf 1, Sınıf 6 ve Sınıf 7 kapsamındaki tehlikeli maddelerle iştigal eden işletmelerin, herhangi bir işlem miktarına bağlı olmaksızın Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Bölge Müdürlüklerine başvurarak almaları zorunlu olan belgeye Tehlikeli Madde Faaliyet Belgesi (TMFB) denir.

  • Kimler TMFB Almak Zorundadır?

    Bir takvim yılı içerisinde net elli ton ve üstü miktarlarda işlem yapan; dolduran, paketleyen, yükleyen, gönderen, alıcı, boşaltan ve tank konteyner/taşınabilir tank işletmecisi olarak bu faaliyetlerden biri veya birden fazlasıyla iştigal eden işletmeler ile Sınıf 1, Sınıf 6 ve Sınıf 7 kapsamındaki tehlikeli maddelerle iştigal eden işletmelerin, herhangi bir işlem miktarına bağlı olmaksızın TMFB almak zorundadır.

  • Hangi Personelin Eğitim Alması Zorunludur?

    Tehlikeli maddelerin taşınması ve ilgili operasyonlarla görevlendirilmiş çalışanların bu tür maddelerin taşınmasına ilişkin zorunluluklar uyarınca sorumluluklarına ve görevlerine uygun olarak eğitim almalıdır. ADR uyarınca eğitimler üç ana başlık altında gerçekleştirilir; genel bilinçlendirme eğitimi, göreve özgü eğitim ve emniyet eğitimi ve bunlara ek olarak 8.2.1 kapsamında sürücü dışı personel ADR eğitimidir.

  • ADR Nedir?

    ADR Tehlikeli Maddelerin uluslararası karayollarındaTaşınmasına dair Avrupa anlaşmasıdır. tehlikeli maddelerin, insan sağlığına ve çevreye zarar vermeden, güvenli ve düzenli bir şekilde kamuya açık karayolları ile taşınmasını sağlayan bir sözleşmedir. Türkiye 22.03.2010 tarihinde ADR anlaşmasına 48. Ülke olarak taraf olmuştur. Tehlikeli maddelerin taşınması esnasında meydana gelen kazaların önüne geçilmesi ve kaza sonuçlarının en aza indirilmesi amacıyla taşımacılık kural ve standartlarını belirler.

  • ADR Onayı Nedir?

    Tehlikeli madde taşımacılığında kullanılacak ambalajların, IBC’lerin, büyük ambalajların, tankların, konteynerlerin ve araçların ADR’de belirlenen standartlara uygun olarak üretildiğini gösteren sertifikasyona ADR onayı denmektedir.

  • ADR'li Araç Nedir?

    ADR Bölüm 9.1.1 uyarınca araçların yapımı üzerine anlaşılmış kararların ortaya koyduğu, tehlikeli mal taşımacılığına yönelik N (tekerlekli motorlu yük taşıma aracı) ve O (römork ve yarı römork) kategorisindeki araçlar içindir.

  • ADR'li Tanker Nedir?

    Tehlikeli madde taşıyan bir aracın, tankı ile birlikte “ADR Bölüm 9” şartlarını sağladığını gösteren belgeye T9 Belgesi denir. T9 Belgesi (ADR Araç Uygunluk Belgesi) aracın veya ekipmanın Tehlikeli Madde Taşımaya uygunluğunun doğrulandığı ve yetkili makamlarca düzenlenen belgedir.

  • ADR Onaylı Ambalaj Nedir?

    Tehlikeli madde paketleri; normal şartlar altında, maddeler dışarıya sızmayacak şekilde imal edilmiş ve kapatılmış olmalıdır. Tehlikeli maddelerin taşınmasında sadece UN onaylı ambalajların kullanılması zorunludur. Un ambalajlarında UN işareti, Test Detaylarını, Üretim Tarihi, Onaylayan Ülke vb. içeren bir kodlama sistemi ardında yer almaktadır.

  • Taşıma Belgesi Nedir?

    Gönderenin ve alıcının adının ve adresinin bulunduğu, tehlikeli maddenin UN numarası, miktarı, paketleme grubu, tünel kısıtlama kodu gibi bilgileri içeren ve gönderen tarafından düzenlenip şoföre verilen belgedir.

  • Yazılı Talimat Nedir?

    Şoföre verilmek üzere hazırlanan ve taşıma esnasında oluşabilecek bir kaza durumunda alınacak tedbirler ile taşınan maddelerle ilgili özelliklerin yazılı olduğu belgedir.

  • Araçta Bulunması Gereken Techizatlar Nelerdir?

    Taşıma ünitelerinde bulunması gereken teçhizatlar; her araç için, tekerleğin çapı ve taşıtın azami kütlesine uygun büyüklükte en az bir takoz, iki adet kendi başına durabilen ikaz işareti, göz durulama sıvısıdır. İlaveten her bir araç personeli için, bir uyarı yeleği (EN 471 standardında açıklandığı şekilde), kıvılcım çıkarabilecek metal bir yüzeyi bulunmayan portatif aydınlatma aparatı, bir çift koruyucu eldiven ve göz koruyucu donanımdır. Bazı sınıflar için gereken ilave koruyucu teçhizatlar ise, araç personelinden her bir kişi için bir acil durum maskesi, kürek, kanalizasyon örtüsü ve toplama kabıdır. Araçların maksimum izin verilen brüt kütlesine göre yeterli sayıda ve kapasitede yangın söndürme cihazları bulunmalıdır.